keskiviikko 26. syyskuuta 2012

ti 25.9.2012

Kloridi-ionin pitoisuuksien määrittelyä, suullisen säteilyturvatestin läpäisy ja 2,5 tunnin urheilut


Kemian välinekurssin labrassa mittasimme kloridi-ionien pitoisuuksia eri vahvuuksisista KCl-vesiluoksista mittaamalla pH-mittarilla liuoksen sähkönjohtavuutta. Kanssani samassa ryhmässä ovat Solita ja Seon (lausutaan, kuten aurinko eli Sun).

Labrassa työskentely poikkeaa suomalaisesta monella tavalla. Lähes kaikkia tarvittavia välineitä piti kysyä Dr. Rhoden:lta ja hän haki ne jostain toisesta labrasta. Ei voinut vain ottaa laatikosta ja käyttää. Isossa labrassa oli vain yksi vetokaappi, joten pöytien välissä oli ilmanvaihtojuttu. Labrassa on myös yllättävän paljon puun värisiä kaappeja ja laatikostoja toisin kuin Jyväskylässä. Lähes kaikki laitteet ovat astetta vanhempia ja rähjäsempiä kuin jyväskyläläiset laitteet.

Solita


He eivät käytä tavallista pumpettia nesteiden imemiseen täys- ja mittapipetteihin, vaan todella yksinkertaista välinettä, jolla voi ensin tyhjentää ilmat pumpetista ja sitten odottaa, että nestepinta nousee. Jos nestepinta on lopuksi liian alhaalla, et puristanut pumpettia alussa tarpeeksi tyhjäksi; yritä uudelleen. Jos nestepinta on lopuksi liian ylhäällä tai meinaa nousta pumpettiin asti, puristit pumpetin liian tyhjäksi tai sitten sun pitää äkkiä ottaa pumpetti irti ja laittaa sormi pipetin suulle pysäyttääksesi nestepinnan laskun. Suomalainen versio on niin paljon parempi, sillä siinä voi imeä ilmaa pois pipetistä juuri niin paljon kun haluaa ja jos pallo täyttyy ilmasta, ei haittaa, sillä sen voi tyhjentää pallon yläpuolella olevasta venttiilistä. Imua pallon ja pipetin välillä voi myös säätää painamalla venttiilistä. Ensin käytin Amerikkalaista versiota, mutta se oli niin vaikea, ettei siitä meinannut tulla mitään. Onneksi pyydin Dr. Rhodenia hakemaan kuvailemani pumpetin. Tämän päivän jälkeen opin arvostamaan suomalaista pumpettiversiota!

(Alla vasemmalla on Suomessa käytössä oleva ja oikealla heidän käyttämänsä versio)


pH mittari, jonka jännitetilaa käytettiin Cl-_pitoisuuden määrittämisessä
 
 Meidän labrapöytämme. Seon tiskaa pöydän toisessa päässä.

Labran jälkeen menin Matthias Zellerin luokse, jolla tenttautin säteilyturvatietouteni. Tentti oli suullinen ja osasin asiat tällä kertaa hyvin, koska olin lukenut monisteen noin 5 kertaa viimeisen 3-4 viikon aikana. Läpäisin testin kaiken kaikkiaan toisella yrittämiskerralla.

Puoli viiden maissa menin parin kaverinin Lisan ja Kennethin kanssa Rec Centerille (eli sisäurheilukeskukseen). Itse menin ensin tunniksi Zumbaan, jossa oli uusi opettaja. Tällä kertaa tanssiminen ei ollut kauhean kivaa, koska uuden opettajan tanssit olivat tylsähköjä ja vaikeita. Niistä piti tanssia joka suuntaan, joista naama kohti takaseinää on vaikein, koska siinä ei nää, mitä opettaja tekee. En pidä sellaisista tansseista. Positiivista kerrassa oli se, että parissa tanssissa otettiin käsipainot mukaan tanssiin. Se oli erittäin hyvä asia, koska sillä voi säätää rasitustason mieleisekseen.

Zumban jälkeen näin Lisan ja Kennethin juoksumatoilla, joten menin heidän kanssaan hölkkäämään.
Puoli tuntia hölkättyämme he kysyivät, että haluanko tulla HIIT-harjoitukseen. (HIIT = High-intensity interval training) Ajattelin, että täytyyhän sitä mennä, kun on painokin alkanut nousta. Siellä oli kaiken maailman erilaisia urheilupisteitä, jotka kaikki käytiin lävitse. Jokaisella pisteellä oltiin vajaa minuutti ja sitten vaihdettiin. Oli hyppynarulla hyppyä, kahvapallon nostoa, raskaan pallon pomputtamista seinää vasten, toisen pallon heittämistä korkealle ylös seinään, kuntopallolla vatsalihasliikkeiden tekoa, juoksua ison kuminauhan kanssa pois seinästä, jolloin kuminauha vetää ihmisen takaisin, nousua pallille ja takaisin, nyöreillä aaltoliikkeiden tekemistä, vesitankin nostoa jne. kaiken maailman liikkeitä. Meitä oli yhteensä 27 henkeä ja jokaiselle oli oma laite. Salissa oli korkeintaan kaksi samanlaista laitetta. Olin lopuksi näännyksissä koko urheiluannoksesta. En kauheasti pidä näännytysurheilusta, mutta koska se oli monipuolista, voisin yrittää sitä ehkä joskus uudelleen. Sain sieltä myös harmaan T-paidan ilmaiseksi! Nice!

Yhden jälkeen pääsin vasta syömään päivällisen ja lounaan olin syönyt 10.30-11 välillä, joten en ollut syönyt mitään 10 tuntiin! Nälkä tuli ja meni siinä 5 maissa eikä sen jälkeen ollut nälkä, mutta oli se kiva kuitenkin mennä syömään Late Night Dinneria Christmaniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti